Meny Lukk

Muskelbruk for musikere

Under sommerskolen får alle tilbud om Timani og fysioterapi med Lene Myhre Strand og Irem Eliassen.
De vil holde kurs for alle instrumentgruppene, slik at deltagerne får en innføring i riktig bruk av kroppen. I tillegg har de åpen tid hver dag, hvor de som vil kan melde seg på for en individuell time. Tilbudene inngår i kursavgiften. Riktig muskelbruk er svært viktig for musikere og vi oppfordrer alle til å oppsøke Lene og Irem mens du er på Halsnøy.

Hva er Timani?

Som musikere er vi helt avhengig av at kroppen beveger seg på en koordinert måte for å kunne uttrykke musikk gjennom et instrument eller sang. Det muskulære samspillet er enormt komplekst, og det er derfor utrolig nyttig å ha konkret og nøyaktig kunnskap om kroppen for en musiker. Det er her Timani kan bidra til et unikt supplement til tradisjonell musikkundervisning, og til videre utvikling for utøvende musikere og musikkpedagoger. Gjennom undervisningen i Timani opplever mange å få svar på utfordringer de har hatt i kortere eller lengre tid ved å få et større repertoar av fysiske valg man kan gjøre i øvingen.

Timani kan ikke bare løse kroppslige problemer, men hjelper deg også til å få mye bedre ut det du vil uttrykke som musiker; kan hjelpe til at det strømmer på, slik som man drømte om en gang da man valgte å bli musiker.

Dagny Bakken, alt. solo 2. fiolin i Oslo-Filharmonien

Gjennom undervisning i Timani lærer du grunnleggende bevegelseslære i relasjon til musikalsk uttrykk og teknikk. Du lærer å analysere og optimalisere hvordan din kropp bruker muskler, skjelett og bindevev. Dette forbedrer raskt kroppens koordinasjon og kraftutvikling i kontakt med instrumentet som gir en direkte konsekvens i klang, timing og frasering. Den helhetlige tilnærmingen i Timani «vekker opp» fysisk erfaring, slik at man kan ta i bruk større deler av kroppens potensiale når man spiller. Dette gir en opplevelse av økt stabilitet og kontroll, avspenning og kraft i kontakt med instrumentet. Fordeler for helsen er forebygging av skader forårsaket av feil muskelbruk. Musikalske fordeler er klarhet i hvor man kan hente fysisk hjelp til klang og frasering på en sunn måte.

Det er hårreisende hvor lite vi vet om hva kroppen egentlig vil, og har godt av. Og at det er utrolig hva man kan venne seg til når man ikke vet bedre. Hvis man først er blitt oppmerksom på mulighetene blir det umulig å gå tilbake til gammel teknikk.

Marte H. Wulff, artist

Timani ble utviklet av pianisten Tina Margareta Nilssen (Ti-Ma-Ni), fra Oslo og undervises i dag i 11 forskjellige land. Målet med Timani er å kunne oppnå en kroppsbeherskelse som gir mulighet til å uttrykke sitt fulle musikalske potensiale uten unødige fysiske begrensninger. LES MER OM TIMANI HER.Lene Myhre Strand

Instruktør i Timani

Lene Myhre Strand er utdannet fra Norges Musikkhøgskole, hvor hun tok diplomeksamen i 2001. Hun ble ansatt som saksofonist i Forsvarets musikkorps Sørlandet i 1998, overført til Forsvarets musikkorps Vestlandet (senere Sjøforsvarets musikkorps) i 2003, hor hun har faglederstillingen Spesialmusiker. Hun har praktisk pedagogisk utdannelse og ensembleledelse fra Griegakademiet og er sertifisert Timani-instruktør. Myhre Strand spiller ofte kammermusikk, bl.a. med Saxifraga Quartet, som jevnlig urfremfører nye verk og skal være musikerne under Borealis Ung Komponist 2019. Hun har undervist mye i kulturskoler, videregående skoler og på høyskolenivå i tillegg til å dirigere korps. For tiden dirigerer hun aspiranter og juniorer i Varden skolekorps, i tillegg til å undervise i saksofon og fløyte. Hun har holdt en rekke foredrag om Timani og underviser Timani i enetimer og mindre grupper i Bergensområdet.

Irem Eliassen

Fysioterapeut

Irem Eliassen er en fysioterapeut, kurs-/foredragsholder og daglig leder i Scenekunstklinikken og Fysio Fix Bergen. Hun har erfaring innen rehabilitering og gruppetrening både fra sykehus og privatklinikk. Nå jobber hun i Fysio Fix Bergen som fysioterapeut der hun jobber med behandling og forebygging av muskel og skjelettplager. Hun har kurs innen IMS, kinesiotape, slyngetrening, fysiopilates,  Gyrotonic og Gyrokinesis. Hun har klinisk erfaring fra Tyrkia, Nederland, Argentina og Norge. I tillegg er hun hun danser og instruktør i argentinsk tango.. 

Som fysioterapeut er Irem opptatt av å se på kroppen som en helhet. Hun ønsker å finne årsaken til plagene dine og individuelt tilpasse behandlingen. Hun har stor tro på at en aktiv tilnærming av behandlingen er løsningen for å skape en funksjonell og smertefri kropp.